


برای تهیه و تنظیم سود و زیان کسب و کارها و شرکتهایی که با کالا سر و کار دارند روشهای متعددی وجود دارد . در اقتصاد امروز به سختی میتوان شرکتها را صرفا به تولیدی ، خدماتی ، یا بازرگانی تقسیم بندی کرد . بسیاری از تولیدیها کار بازرگانی میکنند و بسیاری از شرکتهای به ظاهر بازرگانی دستی در تولید محصول و ارائه خدمات دارند . هرچه شرکتها به سمت تولید محصول میروند معمولا روش محاسبه سود و زیان پیچیدهتر میشود .
با این حال، آیا روش سادهتری هم برای محاسبه سود و زیان شرکتهای تولیدی وجود دارد؟
از اینجا به بعد هرچه میخوانید ، جواب ما به پرسش بالاست .
بر اساس استاندارد حسابداری شماره 8 (موجودی مواد و کالا) " بهاي تمام شده موجودي مواد و كالا بايد در برگيرنده مخارج خريد، مخارج تبديل و ساير مخارجي باشد كه واحد تجاري در جريان فعاليت معمول خود ، براي رساندن كالا يا خدمات به مكان و شرايط فعلي آن متحمل شده است "
طبیعی است برای محاسبه بهای موجودی کالای تولید شده ، نیازمند اطلاعات دقیقی از میزان مصرف استاندارد ، زمان سنجی تولید ، کارت تولید ، تفکیک هزینهها به تولیدی و غیر تولیدی ، تسهیم اولیه و ثانویه هزینهها بین دوایر تولیدی و خدماتی هستیم .
چالش اصلی ، محاسبه بهای تمام شده موجودی کالای تولید شده است ، و روش تعریف شده آن استفاده از اصول و فرایندهای حسابداری صنعتی است . استفاده از این اصول و فرایندها هم دسترسی به اطلاعات دقیق ، و محاسبات پیچیده میطلبد .
ایراد این روش اینجاست که در بسیاری از شرکتهای تولیدی ، در عمل ، امکان اطلاعات گیری دقیق وجود ندارد و به دلایل مختلف ، اطلاعات لازم برای تهیه بهای تمام شده در دسترس نیست . از طرف دیگر گاهی این فرایند بقدری زمان بر است که برای بسیاری از شرکتها تهیه این اطلاعات به صرفه نیست .
پس چه باید کرد ؟ آیا حسابداری باید اطلاعات غیر دقیق بدهد ؟ آیا مدیران باید از خیر گزارشات سود و زیان بگذرند ؟
پویا شناسی سیستمها – علینقی مشایخی ص 122
مدیران باید بتوانند نتایج تصمیماتشان را روی ترازنامه و سود و زیان شرکت ببینند ، و بازخورد عملکردشان را مشاهده کنند و سهامدارن باید بتوانند قضاوت کنند ، مدیری که پشت سکان کسب و کارشان نشسته چه نتایج عینی گرفته است .
اولین کاری که باید انجام بدهیم ، این است که اطلاعات خواسته شده جدول زیر را پیدا کنیم :
قطعا استخراج و نحوه شناسایی فروش خالص ، خرید خالص ، مبلغ حقوق و دستمزد و سایر هزینه ها ، برای حسابداری که تجربه و اطلاعات کافی از استانداردهای حسابداری و زمان شناسایی درآمد ها و هزینه ها دارد ، و اطلاعات را به صورت مناسب در سیستم مالی خود تلخیص و طبقه بندی کرده است ، کار ساده ایست.
محاسبه تعدادی موجودی کالا هم با دقت و تلاش حسابدار و انجام انبار گردانی مناسب قابل دستیابی است .
اما هنوز یک پرسش مطرح است :
چگونه موجودی کالاها را ریالی کنیم ؟
ما از یک روش استفاده میکنیم و اسماش را گذاشتهایم روش خالص ریالی کردن موجودی کالا
ابتدا بیاید موجودی کالاها را با جزئیات بیشتری نگاه کنیم
موجودی کالاها معمولا به طبقات زیر تقسیم میشوند :
بهای تمام شده خرید (همان بهای خرید خودمان) را میتوان از فاکتورهای خرید بدست آورد ، اما به نظر شما بهای تولید ، بجز روشهای پر هزینهای که استاندارد ارائه میکند از چه راه دیگری قابل استخراج است ؟
صفحه 2 استاندارد 8 : خالص ارزش فروش عبارت است از بهاي فروش (بعد از كسر تخفيفات تجاري ولي قبل ازتخفيفات مربوط به تسويه حساب ) پس از كسر:
الف . مخارج براوردي تكميل ، و
ب . مخارج براوردي بازاريابي ، فروش و توزيع .
مسلما تخمین خالص ارزش فروش راحت تر از انجام محاسبات بهای تمام شده است .
پس با چند محاسبه کوچک و استخراج بهای فروش کالا و کسر موارد گفته شده میتوانیم موجودی کالاهای تولید شده را قیمت گذاری کنیم و به سود برآوردی کسب و کار برسیم
نتیجه را میتوانید در صورت سود و زیان زیر ببینید ( نام شرکت فرضی است ، اما اعداد نزدیک به واقعیت است )
استفاده از این روش ملاحظاتی دارد :
- عدم توجه به بهای تمام شده و صرفا جایگزین کردن مستقیم آن با خالص ارزش فروش ، در بعضی موارد که بهای تمام شده واقعی کمتر از خالص ارزش فروش است ، منجر به شناسایی بیش از واقع سود دوره میشود . با وجود اینکه خودمان هم میدانیم روش ما منطبق بر استاندارد حسابدای و روشهای معمول (اما گران قیمت) نیست ، با این حال در صورت تکرار در دورههای منظم ، اطلاعات ارزان قیمت و مناسبی را برای تصمیم گیری مدیریت فراهم میآورد .
- برای تهیه اظهارنامه مالیاتی خود از این روش استفاده نکنید .
- بدلیل استفاده از مسیر میانبر (مسیری بجز استانداردهای حسابداری) مناسب ارائه گزارشات ترازنامه و گزارشات برون سازمانی شرکت نیست .
- مطالعه استاندارد حسابداری شماره 8 موجودی مواد و کالا را به شما پیشنهاد میکنیم.
دوستان ما
آخرین نظرات
-
نان داغ – گزارش داغ
06.10.1399 10:03 -
15+2 نکته ای که بهتر است موقع ارسال لیست مالیات حقوق به آنها توجه کنید
30.08.1399 00:25سلام من مالیات حقوق شرکتمون را برای اولین بار ارسال کردم یک لیست ارسال کردم اصلی تایید کردم بعد متوجه ... -
تسهیلات
15.03.1399 23:49سلام با سپاس از سایت خوبتون بابت مطالب آموزنده ای که در اختیار ما تازه کارها قرار دادند. واقعا ...
ادامه مطلب ..و