در این نوشته میخواهیم در مورد ماده قانونیای که شرکت ما را مشمول حسابرسی میکند صحبت کنیم . آیا اساسا لازم است فرایند دشوار حسابرسی را تحمل کنیم ؟ همچنین به مرور نکاتی در مورد انتخاب حسابرس میپردازیم . در ادامه از مراحل و آمادگیهای لازم برای حسابرسی شدن خواهیم گفت و به یک سوال پاسخ خواهیم داد.
حالا که داریم به ماههای پایانی سال نزدیک میشویم ، احتمالا با اطمینان بیشتری میتوانید میزان فروشتان را تخمین بزنید . همانطور که میدانید ، در صورتی که فروش سالانه شرکت شما بیش از 50 میلیارد ریال باشد ، یا جمع داراییهای ترازنامهتان از عدد 80 میلیارد ریال بالاتر باشد ، لازم است همراه اظهارنامه مالیاتی و یا حداکثر سه ماه بعد از مهلت انقضاء ارائه اظهارنامه مالیاتیتان ، صورتهای مالی حسابرسی شده خود را به حوزه مالیاتی تحویل دهید .
این کاری است که ماده 272 قانون مالیاتهای مستقیم شرکتها را ملزم به رعایت آن کرده است .امیدواریم فرصت کنید و این ماده قانونی را یکبار دیگر مرور کنید .
از نظر این قانون دو مرجع اصلی هستند که صلاحیت انجام کارهای حسابرسی شرکتها را دارند : 1- سازمان حسابرسی 2- موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران
اگر بخواهیم بین موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران یکی را انتخاب کنیم چه معیارهایی را باید در نظر بگیریم ؟ انتخاب کدام یک به صلاح شرکت ماست؟
قبل از اینکه نظرمان را در مورد پاسخ به این سوال بگوییم اجازه دهید به چند مورد اشاره کنیم :
مقدمات حسابرسی شرکت
آیا من به عنوان حسابدار ، مدیر مالی ، مدیر عامل ، رئیس هیات مدیره ، یا سهامدار شرکت میتوانم به یک موسسه حسابرسی زنگ بزنم و چهار هفته بعد یک گزارش حسابرسی روی میزم باشد ؟
خیلی بعید است !
بیائید باهم پنج مرحله مقدماتی حسابرسی شدن را مرور کنیم :
1- انتخاب موسسه حسابرسی : برای انتخاب موسسه حسابرسی میتوانید به آدرس www.iacpu.ir قسمت فهرست موسسات عضو مراجعه کنید .
2- هرچند تقریبا همگی این موسسات بسیار حرفهای هستند و حرفهای اظهار نظر میکنند ، اما به هر حال بر اساس تلاش شرکا و کارکنانشان و ضوابط جامعه حسابداران رسمی ایران به ردههای الف ، ب ، ج ، د طبقهبندی شدهاند . بهتر است این دستهبندی را در انتخابمان مد نظر قرار دهیم .
3- طی کردن مراحل قانونی معرفی موسسهای که انتخاب کردهاید : بر اساس قانون تجارت شما باید ابتدا مجمع تشکیل دهید ، و پس از رای گیری ، موسسه انتخاب شده را رسما به عنوان حسابرس مستقل بازرس قانونی شرکت انتخاب کنید . لازم است این انتخاب در اداره ثبت شرکتها به ثبت برسد و در روزنامه رسمی آگهی شود .
4- پس از اعلام قبولی سمت بازرس قانونی توسط موسسه حسابرسی ، حالا نوبت امضاء قرارداد و شروع کارِ نه چندان خوشایند حسابدهی است . اگر به حسابهای خود رسیدهاید نگران نباشید، اما اگر این کار را قبلا انجام ندادهاید بدانید که وارد مرحله نسبتا سختی شدهاید .
5- از اینجا به بعد مسلما به نحوه برخورد شما ، حسابهایتان ، کیفیت کاری که انجام دادهاید ، و سیاست شرکت شما بستگی دارد . صبور باشید . اگر صورتهای مالی شما مطابق با استانداردهای حسابداری تهیه شده باشد ، احتمالا باید منتظر گزارش تعدیل نشده حسابهایتان بمانید.
قسمت خوشایند کار
بهتر است جوری برنامه ریزی کنید که قبل از ارسال اظهارنامه حسابرسی شوید و در صورت نیاز به تعدیل در حسابها بتوانید آن تعدیلات را در اظهارنامهتان منعکس کنید . شاید اینجا تنها جایی است که حسابرستان را دوست خواهید داشت . چون میتوانید از راهنماییهای حرفهای و بی طرفانه آنها برای بهتر شدن وضعیت حسابها لذت ببرید . به احتمال زیاد بعد از دریافت برگ تشخیص حوزه مالیاتیتان لمس میکنید حسابرسی که زود گزارش میدهد و زیاد رسیدگی نمیکند ، لزوما حسابرس خوبی نیست .
مورد آخر : این جملهها را به حسابرستان نگوئید
- کی صورتهای مالی را ارائه میدهید ؟
- چرا حسابرسی طول کشیده است ؟
- میشود زودتر حسابرسی را تمام کنید .
- ما نامه مدیریت نمیخواهیم .
- گفته اند نگوئیم (یا اجازه نداریم ارائه دهیم)
پیش از برگشتن به سوال اول بحث این را بگوییم که حسابرسیشدن سخت است ، اما ارزشاش را دارد . و یادآوری کنیم اگر طبق ماده 272 مشمول حسابرسی باشید و این کار را انجام ندهید ، معادل 20% مالیات متعلقه جریمه خواهید شد ( برای این موضوع اطلاعیه سازمان امور مالیاتی را مطالعه کنید )
کدام مرجع و کدام موسسه را برای جراحی شرکتمان انتخاب کنیم : سازمان حسابرسی ، یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی؟
ما برای جواب دادن به این سوال با یکی از مطلعترین صاحب نظران این حوزه مشورت کردیم . بهتر دیدیم پیشنهاد ایشان را برای شما هم نقل کنیم :
" مثل هر انتخابی در اینجا هم علاوه بر دو معیار اساسی قیمت و کیفیت ، ملاحظات دیگری وجود دارد :
اول اینکه سازمان حسابرسی در اکثر موارد به حسابهای شرکتها و موسسات دولتی رسیدگی میکند .
در مورد کیفیت اگر نظر من را بخواهید ، میشود گفت اغلب موسسات حسابرسیِ عضو جامعه حسابداران رسمی کیفیت تقریبا یکسانی ارائه میکنند . حرفهای اظهار نظر میکنند ، و اظهارنظر هیچکدام به دیگری برتری ندارد . اما پیشنهاد من انتخاب موسسه حسابرسی از بین موسسات گروه الف و ب جامعه و رده یک و دو حسابرسان متعهد بورس اوراق بهادار است .”
به لحاظ قیمت و حجمکار هم پیشنهادمان این است که قبل از انتخاب نهایی ، تراز آزمایشی ، تعداد سندها ، و قیمت حسابرسی سال قبل (اگر سال قبل حسابرسی شدهاید) را برای موسسه مورد نظرتان بفرستید و از آنها نظر بخواهید . گریدبندی جامعه نیز بسته به بودجه و حجم کار شرکتتان میتواند معیار مناسبی برای تصمیمگیری باشد .
دوستان ما
آخرین نظرات
-
نان داغ – گزارش داغ
06.10.1399 10:03 -
15+2 نکته ای که بهتر است موقع ارسال لیست مالیات حقوق به آنها توجه کنید
30.08.1399 00:25سلام من مالیات حقوق شرکتمون را برای اولین بار ارسال کردم یک لیست ارسال کردم اصلی تایید کردم بعد متوجه ... -
تسهیلات
15.03.1399 23:49سلام با سپاس از سایت خوبتون بابت مطالب آموزنده ای که در اختیار ما تازه کارها قرار دادند. واقعا ...
ادامه مطلب ..و